Alu vrata prekosijo alternative

Pri opremljanju vhoda se odločamo za kvalitetna in vzdržljiva vrata. Ta oprema ima namreč različne pomembne naloge, ki jih zaupamo le vratom, ki nas ne bodo pustila na cedilu. Vsekakor se splača staviti na kakovostne materiale, ki so že naravno odporni na obremenitve, ki jih pričakujemo na vhodu. Ravno zato se pogosto odločamo za alu vrata. Ta so zelo prepričljiva v tej vlogi in čisto možno je, da bodo gladko prekosila vso konkurenco. Seveda imamo na voljo tudi dostojne alternative, ki se v nekaterih situacijah dokaj dobro obnesejo. Te opcije se splača poznati, da lahko izberemo pravo rešitev.

Najbolje se alu vrata obnesejo v tistih okoliščinah, ki zahtevajo posebno kvaliteto in kakšne dodatne prednosti. Pogosto so to vrata za kakšne industrijske prostore, za delovna mesta, poslovne in komercialne objekte, seveda pa imamo takšna vrata lahko tudi doma. Na voljo so v bogati ponudbi, kjer dobimo zelo dovršene izdelke.

Alu vrata v primerjavi z drugimi materiali

Najpogosteje primerjamo vrata med seboj po tem, iz kakšnih materialov so izdelana. Prav to ima namreč največji vpliv na to, kako dobro se bo oprema obnesla v praksi. Na področju vrat imamo več različnih možnosti, ki so precej priljubljene. Poleg alu vrat se pojavljajo tudi lesena in PVC vrata, te alternative so v nekaterih okoljih zelo prepričljive.

Ima pa aluminij že v izhodišču nekatere ključne prednosti. Gre za material, ki je dobro odporen na zunanje vplive, predvsem na vremenske vplive, ki ogrožajo vhodna vrata. So vzdržljiva in imajo dolgo življenjsko dobo. Predvsem ne potrebujejo kakšne posebne dodatne obdelave ali vzdrževanja. Računamo lahko na to, da bodo alu vrata brez težav zdržala več deset let redne uporabe. Drugače je pri PVC vratih, ki so dovzetna za obremenitve iz okolja, pa tudi lesena vrata je treba posebej zaščititi in vzdrževati, če želimo doseči dolgo življenjsko dobo.

Alu vrata in okna se lepo ujemajo s sodobno arhitekturo

Nadalje so alu vhodna vrata že s svojim materialom zelo trdna in varna. Oblikovana so lahko tako, da imajo posebno protivlomno zaščito. Kovinska vrata že takoj odženejo morebitne priložnostne vlomilce, pa tudi drugi nepridipravi bodo hitro ugotovili, da vrata ne dopuščajo enostavnega prehoda. Alu vrata lahko kombiniramo z drugimi protivlomnimi rešitvami, predvsem seveda z naprednimi ključavnicami in drugimi sistemi za zaklepanje. Takšne rešitve so na voljo tudi za PVC in lesena vrata, a ne moremo vedno računati na to, da bomo tudi s samimi vrati tako zadovoljni.

Ena od prednosti alu vrat je tudi v tem, da ponujajo zelo širok izbor na trgu. Možno je izdelati rešitve po meri, saj kovinski okviri lahko ponudijo dodatno nosilnost in nimajo omejitev pri vgradnji. PVC in lesena vrata ne morejo biti tako velika ali poljubno oblikovana.

Tudi za garažo imamo lahko alu vrata

Alu vrata in druga alu oprema

Dodatne prednosti lahko izkoristimo, če alu vrata kombiniramo z drugo opremo iz aluminija. Pogosto izbiramo recimo tudi alu okna, ki so v sodobnih stanovanjih pravi hit. Res je, da so lahko PVC okna cenejša in prav tako vsestranska, a ne ponujajo primerljivih funkcionalnosti. Alu okvir je praktično edina smiselna možnost za večje zasteklitve, recimo za steklene stene in panoramska okna. Prav tako se uporablja na terasah in balkonih, kjer potrebujemo trden in vzdržljiv material.

Alu konstrukcije so močne, a precej lahke. Zato so idealne za oblikovanje vratnih in okenskih profilov. Kakovostna alu vrata in okna brez težav opravijo praktično vse naloge pri opremljanju doma. Na voljo imamo raznovrstne rešitve s tega področja. Čeprav za PVC okna velja, da jih je enostavno izdelati in lahko posegamo po številnih različnih izvedbah, imamo tudi alu okna in vrata na voljo v zelo pestri zbirki različnih možnosti.

Alu vrata in njihove pomanjkljivosti

Oprema iz aluminija ima številne prednosti, s katerimi se odlično izkaže v sodobnih domovih in v raznih drugih objektih, kjer potrebujemo kakovostno in zanesljivo opremo. A ponekod pokažejo alu vrata tudi nekatere pomanjkljivosti.

YouTube video

Gotovo je treba izpostaviti že to, da so alu vhodna vrata lahko precej draga. V primerjavi s temi so PVC vrata bistveno cenejša, kar je lahko odločilna prednost. Seveda cena pri nakupu takšne opreme ne sme biti glavna prioriteta in vrata iz aluminija imajo še vedno mnoge prednosti, nenazadnje ustvarijo tudi čudovit estetski učinek. A po drugi strani je prav cena pogosto pomembna pri opremljanju stanovanja in je prihranek preprosto preveč mamljiv, da bi se odločili za dražja alu vrata.

Druga pomanjkljivost aluminija je ta, da material dobro prevaja toploto. To pomeni, da lahko povzroči toplotne izgube in ne pripomore k izolaciji stanovanjskih prostorov. V praksi alu vrata seveda to pomanjkljivost dobro naslovijo. Niso v celoti izdelana iz aluminijastih plošč, temveč imajo komore z izolativnimi materiali, predvsem z izolativno peno, ki zadržuje toploto in zvok. Tako imajo tudi vrata iz aluminija lahko odlično toplotno in zvočno izolacijo in se v tem oziru brez težav kosajo z lesenimi in PVC vrati, čeprav sam material v izhodišču ni prav dobro pripravljen na takšno funkcijo.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top