Pomen svetil v notranjih in zunanjih prostorih

Pri opremljanju prostorov – tako notranjih in zunanjih – je treba v načrt vkomponirati tudi primerno izbiro razsvetljave. Če se na to področje ne spoznamo ravno najbolje, je še kako pametno, da nam pri tem svetujejo strokovnjaki. To so denimo notranji oblikovalci.

Določeni prostori doma so še posebej zahtevni, kar se tiče primerne izbire svetil. To je na primer dnevna soba, v kateri luster še zdaleč ni dovolj. Zelo dobrodošla so še druga svetila, ki služijo določenim namenom. Na sploh pa se v notranjih pa tudi zunanjih prostorih pogosto nahajajo viseča svetila, ki so lahko najrazličnejših vrst, oblik, velikosti, barv in še česa.

Ob nakupu svetil se posvetujte s strokovnjaki

Ne glede na to, ali boste v prostor umestili viseča svetila ali kakšno drugo vrsto razsvetljave, dober nasvet strokovnjaka pride še kako zelo prav. Za vaš dom je izjemno pomembno, da si projekt razsvetljave kar se da dobro zastavite. Prav vsak sleherni prostor namreč potrebuje drugačno vrsto osvetlitve.

Če torej ne veste točno, kakšna svetloba bi bila primerna za določen prostor oziroma sobo, se je še toliko bolje posvetovati z mojstri na tem področju. To so lahko kar prodajalci v specializirani prodajalni s svetili, kjer vam bodo dali strokovni nasvet, kaj bi bilo najprimerneje za vas.

Osvetlitev določenih točk prostora

Medtem ko je luster oziroma viseče svetilo praviloma nameščeno v prostor z večjim stropom in je njegova naloga ta, da čim učinkoviteje osvetli prostor, imajo druge vrste svetil povsem drugačno nalogo. Pogosto v sobah želimo osvetliti samo določeno točko. V tem primeru so zelo dobra izbira lahko talna svetila.

Viseča svetila v spalnici so lahko najrazličnejših vrst, oblik, velikosti in barv
Viseča svetila v spalnici, ki so lahko najrazličnejših vrst, oblik, velikosti, barv in še česa.

Osvetlitev z izbiro talnih svetil lahko usmerite torej v točno določeno točko ali pa v objekt. Na takšen način se ustvari atmosfera, ko jo želite. Prav tako lahko s tem dobro izboljšate določen kotiček prostora, ki bi ga radi poudarili.

Čemu služijo viseča svetila?

Viseča razsvetljava je najpogosteje namenjena za učinkovito osvetljevanje miz in kuhinjskih otokov. Tudi pri izbiri takšnih svetil je izbire veliko. Na voljo so lustri v najrazličnejših oblikah in materialih. V prostor pa dodajo okrasni element, ki ga pogosto najprej opazimo ob vstopu.

Na voljo so lustri v najrazličnejših oblikah in materialih.
Viseča svetila so pogosto namenjena za osvetljevanje miz in kuhinjskih otokov. Na voljo so lustri v najrazličnejših oblikah in materialih. V prostor dodajo okrasni element, ki ga opazimo že ob vstopu.

V nekoliko bolj modernih prostorih se kot viseče svetilke uporabljajo še linijska svetila. Ta so lahko narejena tudi po meri.

Vrste zidnih svetil

Pomembno vlogo v domu in zunaj njega imajo tudi stenska svetila. Tudi ta so na voljo v najrazličnejših oblikah. Lahko izbirate med LED svetili, otroškimi, sodobno zasnovanimi, kopalniškimi in še bi lahko naštevali.

LED zidna razsvetljava ima zelo izviren videz
LED zidna razsvetljava ima zelo izviren videz, dolgo življenjsko dobo, visoko svetilnost in nizko porabo električne energije.

Izjemno priljubljena je LED zidna razsvetljava, ki uporabnikom prinaša številne prednosti. Med drugim je to zelo dolga življenjska doba, visoka svetilnost in nizka poraba električne energije. Za takšno razsvetljavo je pogosto značilen tudi povsem izviren videz.

LED stenska svetila z najrazličnejšimi funkcijami

Na voljo so stenska svetila, ki vključujejo številne izjemno koristne funkcije. Med bolj priljubljene vrste takšnih svetil sodijo senzorska LED zidna svetila, ki imajo torej vgrajen senzor za gibanje. Luč v tem primeru zasveti takoj, ko se ji približamo.

Odlična izbira so lahko tudi zatemnitvene LED stenske luči. Z njihovo pomočjo lahko učinkovito prilagajate jakost svetlobe.

Na kaj paziti pri montaži svetil?

Primerno osvetljevanje vašega doma pa tudi okolice je izjemno pomembno. Predvsem od kakovosti razsvetljave je odvisno, kako se boste počutili ob večerih, ko na voljo ni več dnevne oziroma naravne svetlobe. Ko izbirate viseče, stropne, talne ali katere koli druge vrste svetil, med drugim ne smete pozabiti niti na slednje.

YouTube video
Viseča svetila za kuhinjski otok – Koliko luči potrebujete za primerno osvetlitev | Kako izmeriti | Dvojna meritev pred namestitvjo

Paziti bo treba tudi pri sami montaži luči. Še posebej je to ključnega pomena v delovnih prostorih, kjer primerno svetlobo lahko dosežete samo s primernim nameščanjem svetil. Ključno je, da luči niso nikoli montirane tako, da vam direktno svetijo v oči. V pisarniškem prostoru naj svetloba pada direktno na tipkovnico in ne proti zaslonu ali proti vašemu obrazu. Enako pravilo naj velja tudi za televizijski ekran.

Luči, ki so prijazne do računa za električno energijo

Že prej smo izpostavili, da LED svetila na sploh postajajo zelo priljubljena, predvsem zaradi številnih prednosti, ki nam jih ponujajo. Med drugim je njihov način osvetljevanja notranjih in zunanjih prostorov zelo prijazen do računa, ki ga je treba plačati za električno energijo.

Prav tako nam LED razsvetljava lahko ponudi izjemno pester nabor najrazličnejših barv ter odtenkov svetlobe. Prav tako se izvrstno izkažejo tudi v povezavi z raznovrstnostjo. Na voljo so na primer LED trakovi, ki se zlahka nameščajo tudi na vogale sten, na robove stopnic, postelj in še česa.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top