Kdaj se odločiti za popolno prenovo doma?

Prenova hiše ima v ozadju celo vrsto pomembnih odločitev. Gotovo se za to ne bomo odločili zlahka, sploh če je hiša še povsem uporabna in lahko v njej udobno bivamo.

Seveda pa moramo prej ali slej pomisliti tudi na to, ali je naše bivališče res še vedno dobro pripravljeno na vse svoje naloge in nam ponuja vse potrebne funkcije, ki jih od objekta pričakujemo.

Kaj lahko se pokaže potreba po prenovi, sploh če znamo izpostaviti kakšne specifične pomanjkljivosti. Takrat lahko ugotovimo, da je prišel pravi čas za prenovo doma.

Včasih je prenova hiše neizogibna

V nekaterih primerih imamo zelo dobre razloge za prenovo. Predvsem to velja v starejših objektih, pri katerih hitro prepoznamo, da hiša ni več dobro pripravljena za udobno bivanje, lahko pa se pojavijo celo kakšni varnostni pomisleki.

Namesto, da bi se stalno ukvarjali s kakšnimi popravili in sanacijo, se odločimo kar za kompletno prenovo hiše. To je običajno priporočilo strokovnjakov, saj imamo v vsakem primeru veliko dela in skrbi, najbolje je naenkrat opraviti vse potrebno in pripraviti udobno bivališče, ki bo nato dlje časa ponujalo varno zavetje za več generacij stanovalcev.

Sploh zato, ker nam prenova hiše ponuja zelo praktične rešitve v sodelovanju s pravimi mojstri. Na er-mont.si najdemo ponudbo za kompletno prenovo, s katero je možno doseči neverjetne učinke in povsem spremeniti svoje bivalno okolje.

Če se soočamo s kakšnimi težavami v starejšem objektu, potem je prenova hiše neizogibna in sploh nimamo kaj dosti za razmisliti.

Splača se izkoristiti ugodne storitve in opraviti celovito prenovo. V starejših objektih se srečujemo predvsem s pomanjkljivo izolacijo, zastarelo stanovanjsko opremo, neučinkovitimi ogrevalnimi sistemi, lahko pa tudi s kakšnimi varnostnimi tveganji, recimo s starim dimniškim sistemom. Vse to so razlogi, ki upravičujejo odločitev za kompletno prenovo.

Včasih pa se prenova hiše opravi tudi z drugimi nameni, pogosto tudi v objektih, ki so povsem dobro pripravljeni na svoje delo. Nenazadnje se spreminjajo tudi potrebe stanovalcev, ki želijo morda spremeniti namembnost prostorov, lahko pa tudi celotno ureditev notranjosti.

Adaptacija hiše za nove potrebe stanovalcev

Hiše so zgrajene tako, da lahko v njih brezskrbno bivajo generacije stanovalcev. So zelo zanesljive in vzdržljive, brez težav kljubujejo vremenskim ujmam in drugim obremenitvam.

Ne morejo pa se prilagoditi spreminjajočim se potrebam stanovalcev, ki bodo morda želeli notranjost hiše močno spremeniti, ko se srečajo s kakšnimi novimi potrebami.

Morda je treba narediti več prostora za novega družinskega člana, morda želimo pripraviti kak kotiček za nove hobije ali službene obveznosti, pogosto ciljamo na boljši izkoristek prostora in pospravimo kakšno neuporabno opremo.

Hitro lahko naredimo veliko razliko, adaptacija hiše nam odpira mnoge možnosti, ki jih bomo s pridom izkoristili.

Zanimivo je, da lahko že z minimalnimi prilagoditvami naredimo veliko razliko, lahko tudi brez kakšnih zahtevnih gradbenih posegov. Prostore lahko recimo preoblikujemo s predelnimi stenami, pogosto lahko kakšne stene brez skrbi tudi podremo ali preoblikujemo.

Podobno velja za vgradnjo sodobnih naprav in sistemov, s suhomontažno vgradnjo lahko uredimo tudi boljšo izolacijo. Tu imamo na voljo celo vrsto dobrih rešitev, s katerimi bo adaptacija hiše res ponudila kar najboljši končni rezultat.

YouTube video

Z dobrim načrtom in profesionalno izvedbo lahko svoje bivališče prilagodimo tako, da nam bo povsem po godu. Vsak kotiček objekta bomo docela izkoristili in vedno se bomo doma počutili udobno in prijetno.

Pogosto ima takšna adaptacija hiše kak specifičen namen, recimo če hočemo pripraviti bivalne prostore na podstrešju.

Ureditev mansarde je pogost razlog za adaptacijo – mnoge starejše hiše imajo velike in neizkoriščene podstrešne prostore, ki jih je možno enostavno preurediti v sodobno bivališče.

Ob visokih cenah nepremičnin in ob vseh drugih težavah, s katerimi se srečujemo, če iščemo nov dom, je pogosto prav adaptacija hiše s tem namenom zelo praktična rešitev. Seveda pa bo treba v tem primeru opraviti kar nekaj dela.

Ključni poseg je pogosto izolacija mansarde

Če želimo podstrešne prostore preurediti v mansardno stanovanje, bomo imeli nekaj dela že z osnovnimi posegi, saj podstrešje verjetno ni dobro pripravljeno na takšno vlogo.

Osredotočimo se že na osnovne lastnosti prostora. Verjetno bomo ugotovili, da je izolacija mansarde zelo pomanjkljiva ali pa je sploh ni. Če podstrešja ne uporabljamo za bivanje, potem nima smisla izolirati sten in strehe, to bi bil le nepotreben strošek.

Ravno zato pa je to ob adaptaciji ena izmed glavnih obveznosti in pogosto predstavlja večino dela v prvi fazi adaptacije.

Izolacija mansarde je lahko enostavna

To pa še ne pomeni, da bo urejanje izolacije zelo zahtevno, zamudno ali drago. Delo je namreč možno opraviti s sodobnimi suhomontažnimi sistemi, ki so zelo praktični ravno v takšnih primerih.

Namestimo lahko že pripravljene izolacijske plošče ali pa izdelamo dodatno notranjo steno in vmesni prostor zapolnimo s kvalitetnim izolacijskim materialom. V takšnem primeru je izolacija mansarde dokaj enostavna, predvsem pa zelo učinkovita.

Na isti način izoliramo tudi streho, ki je pogosto kritični element pri izolaciji. Ima veliko površino, izdelana pa je iz materialov, ki toploto relativno dobro prevajajo, zato moramo biti pri izolaciji še posebej dosledni. Izberemo storitve usposobljenih mojstrov, ki bodo izolacijo mansarde opravili celovito in brezhibno.

S tem že veliko storimo pri adaptaciji. Pravzaprav postanejo prostori takoj že skoraj vseljivi, saj je okolje toplo in prijetno.

Seveda bomo morali podstrešje pospraviti in urediti, a poleg izolacije morda ne bo več kakšnih večjih posegov v objekt. To je sicer povsem odvisno od okolja in od naših zahtev, saj si lahko pri adaptaciji privoščimo kar dosti svobode.

A z dobrim načrtom lahko vse opravimo na dokaj enostaven način, hitro in poceni.

Kaj še zahteva prenova mansarde?

Dobro je, da že vnaprej pripravimo dober načrt in poznamo vse obveznosti, ki jih imamo pri tovrstni adaptaciji oziroma prenovi.

Tako se izognemo mnogim nevšečnostim, pa tudi nepredvidenim stroškom in zamudam pri delu. Vsekakor moramo že vnaprej poznati ključna opravila, ki vodijo do lepo urejenega mansardnega stanovanja. Izpostavili smo že izolacijo, ki jo vključuje praktično vsaka prenova mansarde, saj je to res pogosta kritična točka pri urejanju podstrešja.

Gotovo pa se bomo srečali še z nekaterimi drugimi pogostimi opravki.

Veliko je odvisno od tega, kakšne načrte sploh imamo. Če želimo urediti udobno stanovanje, potem bo izolacija gotovo prioriteta, prenova mansarde pa mora vključevati tudi napeljavo ključnih inštalacij.

Uredimo električne napeljave, ogrevanje, vodovod, kanalizacijo in druge pomembne sisteme za udobno bivanje. Pogosto se lotimo tudi kakšnih večjih prilagoditev samega prostora, morda bodo potrebna rušilna dela, včasih vgradimo dodatna strešna okna, namestimo predelne stene in podobno opremo, s katero dejansko oblikujemo prijetno stanovanje.

Podstrešje v izhodišču namreč ni dobro prilagojeno temu namenu, zato bodo verjetno potrebne kar velike prilagoditve. Je pa možno večino tega dela opraviti z relativno enostavnimi posegi, tako da je čisto možno, da bomo za vse svoje potrebe našli učinkovite rešitve pri strokovnjakih, ki se ukvarjajo s temi gradbenimi deli.

ER Mont ponuja celo zbirko koristnih storitev, ki jih lahko izkoristimo pri urejanju mansarde. Najdemo vse potrebno za preureditev podstrešja v prijetno stanovanje, tako da gotovo ne bomo pozabili na kakšne podrobnosti, predvsem pa ne na ključne opravke, ki jih prinaša prenova mansarde.

S pomočjo pravih strokovnjakov lahko vedno računamo na kar najboljši rezultat pri pomembnem delu, kot je prenova mansarde. Včasih se lahko tudi sami lotimo kakšnih prilagoditev, sploh če imamo le enostavnejše opravke, recimo vgradnjo predelnih sten.

Če pa je v načrtu kompletna prenova ali adaptacija, potem je bolje koristiti celovite rešitve, ki jih ponujajo strokovnjaki. Ne samo pri mansardah, temveč tudi pri drugih projektih, ki jih imamo pri dolgoročnem vzdrževanju stanovanja.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top