Izolacija fasade: kako do nizkih stroškov ogrevanja?

Izolacija fasade, naj gre za večstanovanjski objekt ali hišo, je ključnega pomena za znižanje stroškov ogrevanja, toplotna izguba skozi zunanje stene hiše ali stanovanja namreč pogosto predstavlja skoraj polovico vseh energetskih izgub. Ker kvalitetno izoliranje fasade poveča energetsko učinkovitost objekta, se investicija, ki jo vložimo v obnovo, lastniku tako povrne že v nekaj letih. Dobra izolacija fasade pa ne vpliva le na nižje stroške ogrevanja, temveč poveča tudi obstojnost samega objekta, naj gre za vlago, mraz ali druge vremenske pojave, kot so nevihte, močan dež in sneg.

Katere materiale izbrati za izoliranje fasade?

Dandanes so lastnikom stanovanjskih in drugih objektov na voljo raznolike fasade, od prezračevalnih in neprezračevalnih do kontaktnih, termoizolacijskih in cementnih fasad. Od vrste le-teh pa je odvisna tudi izolacija fasade – za njeno optimalno funkcionalnost je namreč osrednjega pomena medsebojno ujemanje vseh vgrajenih komponent in materialov fasadnega sistema. Dandanes imamo na voljo raznolike izolacijske materiale, od stiroporja in grafitnega stiroporja do steklene in kamene volne. Na kaj biti pozoren pri izbiri materiala?

Od toplotne in zvočne izolacije do zaščite pred škodljivimi vplivi

Med najbolj priljubljenimi in prodajanimi izolacijskimi materiali sta danes stiropor in kamena volna. Oba sta odporna in trpežna materiala, učinkovita tako pri zvočni kot toplotni izolaciji. Zaradi svoje lahkosti in prepustnosti se stiropor pogosteje uporablja pri sanaciji fasad, kamena in steklena volna pa sta zaradi svoje negorljivosti priljubljeni predvsem tedaj, kadar želimo svoj objekt dodatno zavarovati pred požarom. Material, ki ga izberemo, je na prvem mestu tako odvisen od namembnosti objekta, njegove lokacije in posledične izpostavljenosti, izbrana izolacija fasade pa je odvisna tudi od tega, kakšen izgled objekta želimo doseči.

izolacija fasade
Izolacija, fasada, nekaj novih barv in hiša izgleda povsem drugače!

Kvalitetna izolacija fasade za udobno in trajnostno bivanje

Če boste poskrbeli, da bo izolacija fasade na vaši hiši kakovostno in ustrezno narejena, bodo vaši radiatorji lahko izključeni tudi v hladnejših mesecih leta, med poletjem pa boste porabili veliko manj energije za ohlajanje vaše hiše ali stanovanja. Boljša in debelejša izolacija fasade tako vpliva tudi na sicer veliko obremenjenost našega okolja zavoljo ogrevanja – še posebej pri starejših gradnjah.

Izolacija fasade se lahko izvede tudi na starejših hišah.

Poleg funkcionalnosti pa fasada vsekakor doprinese tudi k estetiki vaše hiše – raznoliki zaključni fasadni sloji vam omogočajo, da določite izgled hiše povsem po vašem okusu.

Številne možnosti subvencioniranja prenov

Ker starejši objekti praviloma porabijo veliko več energije kot novogradnje, se vse več lastnikov starih hiš odloča za prenovo energetsko neučinkovitih stavb. Ob sicer dragi sanaciji objekta si danes lahko pomagamo z različnimi subvencijami, pred prenovo se zato velja pozanimati, kateri fasadni sistemi zadoščajo kriterijem za pridobitev denarne pomoči.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top