Kakovostne namizne svetilke za učinkovitejše in bolj zdravo pisarniško delo

Zdi se, da je izbrati svetilko za domači ali poslovni prostor precej preprosta naloga. Navadno dajemo pri nakupovanju takšnih izdelkov precej večjo prednost večjim svetilom, ki jih nameščamo na strop oziroma stene. Ne zavedamo pa se, da imajo lahko povsem enako veljavo tudi manjša namizna svetila. Slednja pogosto precej hitro kupimo, ne da bi se pred tem pozanimali o njihovi kakovosti oziroma učinkovitosti.

Namizna svetila ne manjkajo skorajda nikjer. Najdemo jih skorajda v vsakem domu, še pogosteje v poslovnih oziroma pisarniških prostorih. Medtem ko so nekatera med njimi videti povsem preprosta oziroma klasična, druga svetila na pisarniški mizi izgledajo izjemno moderno. Sploh pa ni nujno, da so slednja učinkovitejša.

Pomembni dejavniki pri izbiri namizne razsvetljave

Namizna razsvetljava je najpogosteje namenjena za pisarniško delo. Lahko pa jo v domačem okolji uporabljate zgolj za branje. Če ste za svetlobo na pisalni mizi slabo poskrbeli, vas bodo na to najprej pričele opozarjati utrujene oči. Tudi na dolgi rok slaba namizna svetilka ne pomeni nič dobrega za vaš vid. Velika verjetnost je, da boste morali slej ko prej poskrbeti za očala.

namizna svetila na pisarniški mizi
Nekatera namizna svetila so videti povsem preprosta oziroma klasična, druga svetila na pisarniški mizi izgledajo izjemno moderno.

Ko izbirate namizno svetilko, najprej preverite, kako učinkovita je, kakšna svetloba bo prihajala iz nje. Ni vseeno, ali je barva svetlobe bela ali rumena. Katera izbira je boljša, vam lahko pomaga izbrati izkušeni prodajalec. Na sploh pa velja, da bela svetloba pripomore k bolj delovnemu vzdušju, rumena pa zlasti sprošča.

Eden od ključnih dejavnikov pri izbiri namiznega svetila je tudi velikost. Če je miza večja, verjetno nanjo ne boste postavili zgolj minimalističnega svetila. Velikost svetilke na mizi naj se sklada s samo velikostjo pohištva. Vsekakor je pomembno tudi to, ali je izbrana namizna svetilka namenjena odrasli osebi ali otroku, ki je ravnokar pričel hoditi v šolo. Zanj lahko kupite privlačnejšo svetilko v kakšnem posebnem barvnem odtenku. Takšno, ki ga bo kar sama od sebe klicala k branju ter pisanju domače naloge.

Še druge vrste svetilk

Svetila, ki jih nameščamo v najrazličnejše objekte pa tudi zunaj njih, se lahko delijo na najrazličnejše kategorije. V grobem jih lahko razdelimo na stropna ali zidna svetila, na stensko razsvetljavo, na talna svetila, namizna svetila. V kategoriji razsvetljave lahko najdete tudi posebno vrsto svetil, ki je označena s pridevkom retro.

Retro svetila v domu
Retro svetila lahko v domu izgledajo moderno in prefinjeno.

Kar nekaj let so močno v ospredju LED svetila, ki jih lahko podobno kot klasična delimo na različne kategorije. Ne smemo niti mimo vse bolj uporabnih reflektorjev, ki so lahko tako klasični kot LED. Slednji v primerjavi s klasičnimi predstavljajo kar nekaj več prednosti. Svetila, kot so LED trakovi, pa se zelo pogosto uporabljajo zgolj kot dekor.

Kakšen učinek v prostoru lahko naredijo retro svetila?

Ste kdaj že vstopili v kakšno stanovanje, kjer je skorajda celotna oprema videti nekoliko starinska, a še vedno deluje dovolj moderno in celo nekoliko prefinjeno? Verjetno že. Morda pa imate sami doma retro hladilnik, retro kavni aparat in ne nazadnje še nekaj retro svetil. Ko ste izbirali takšne izdelke, ste verjetno pomislili tudi na to, kakšen učinek lahko naredijo v izbranem prostoru.

Retro svetila v najrazličnejših podobah
Retro svetila so zadnje čase zelo priljubljena, najdete pa jih v najrazličnejših podobah.

Na sploh velja, da retro izdelki v nas vzbujajo nostalgijo oziroma se nehote spomnimo na stare čase, in to ne glede na to, ali pred nami stoji kakšno vozilo iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ali pa zgolj retro radio, ki smo ga namestili na kuhinjsko poličko.

Zbiratelji starega obožujejo retro izdelke

Nekateri izdelki iz daljne preteklosti imajo prav posebno vrednost. Tega se zavedajo tudi številni zbiratelji, ki za noben denar na svetu niso pripravljeni prodati nečesa, kar so na primer dobili v dar od svojih staršev ali od starih staršev. Če te sreče niso imeli, so si takšne izdelke morda kupili na kakšnem sejmu starin.

YouTube video
Retro svetilo – lestenec z vrvmi

Tudi v moderno opremljenih trgovinah je na voljo vse več izdelkov s starinskim pridihom. Veljajo za zelo zaželene in pogosto imajo precej visoko ceno. Tako lahko tudi v specializirani prodajalni s svetili naletite na številna retro svetila. Seveda so ta izdelana na način, kot so svetila izdelovali pred leti in torej še zdaleč ni nujno, da so na prodajno mesto prišla iz preteklega časa.

Retro svetilka izvrstno darilo za ljubitelje preteklosti

Retro izdelki so na voljo v najrazličnejših podobah. Na voljo so tudi prikupne retro svetilke, ki se jim je včasih prav težko upreti, ker so tako zanimivega videza. A če sami nismo največji ljubitelji preteklih obdobij, je takšen izdelek precej pametneje podariti nekomu, ki je.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top