Kakšno posodo za cvetje je najbolje izbrati

Če se odločate za gojenje sobnih rastlin, boste vsekakor potrebovali tudi ustrezne vrste loncev oziroma posod. V prvi vrsti je pri izbira posode za rože potrebno paziti na velikost. Če je rastlina visoka in ima masivne liste, potrebujete večji lonec. Za vijolice in podobne manjše rastline pa je vsekakor dobrodošla izbira manjših cvetličnih lončkov. Prav tako bodite pri izbiri pozorni na premer in na višino lonca. Slednja mora biti visoka najmanj tretjina višine same rastline. Pri premeru pa se ozirajte na širino rastline. Širša kot je, širši lonček bo potrebovala. Za rastline, ki so velike do 30 centimetrov, je torej primerna izbira posoda za cvetje s 30 centimetri višine.

Izbira materiala za lonce za cvetje 

Rastline se dokazano najbolje počutijo v keramičnih ali pa v glinenih posodah. Kljub temu pa je za takšen material značilna pomanjkljivost – to je krhkost. Če lonec oziroma posoda pade, se zlomi. Ravno zato morate biti pri uporabi še toliko previdnejši.

Posode za rože in sajenje
Sajenje rož v posode za rože

Za večje rastline, ki stojijo na tleh, je primerno izbrati večji plastični lonec. V primerjavi z loncem iz gline ali keramike je veliko lažji, zato ga boste tudi lažje premikali. Lahko rečemo, da so plastični lonci za cvetje zagotovo najbolj praktična in morda tudi najboljša izbira.

Odtočne luknjice v cvetličnih loncih – da ali ne?

Za gojenje rastlin morajo biti v cvetličnih loncih drenažne luknje, ki so namenjene za odvajanje odvečne vode. Na trgu pa so na voljo tudi takšni lonci brez lukenj. Glavna pomankljivost teh loncev je, da se v njih po zalivanju kopiči odvečna voda. To lahko vodi celo do gnitja korenin, ne nazadnje pa tudi do razvoja različnih vrst bolezni. Loncev brez lukenj torej raje ne kupujte.

Posode za rože za zunanje rože
Posode za rože za zunanje okrasne rože

In če ste kljub temu kupili cvetlični lonec brez luknje, še vedno obstaja dobra rešitev. S pomočjo ustreznega svedra v njem lahko zvrtate primerno velike luknjice. Pravilo pa je, da mora biti na vsakih 10 kvadratnih centimetrov po ena luknjica.

Dekorativni lonci za rože

Ne nazadnje pa je pri izbiri cvetličnih loncev pomemben tudi sam izgled. Nekatere posode za cvetje ne izgledajo prav nič posebnega. Po drugi strani pa so vam na voljo celo posebni dekorativni lonci za rastline, ki so prečudovitega izgleda.

Betonski cvetlični lonci in korita lahko odlično popestrijo sodoben interier

Zelene sobne rastline so pri nas na sploh zelo priljubljene. Še posebej na primer fikusi, kaktusi, monstere. Takšne vrste rastlin namreč v prostore prinašajo zdravje, pomirjajo duha in ne nazadnje lahko zelo polepšajo sam ambient. Lahko celo rečemo, da so pri nas zelene rastline nujen okras prav vsakega sodobno zasnovanega stanovanja.

YouTube video
Video: Kako narediti lonce za rože iz cementa. Odlična ideja za vrt.

Čeprav sobne rastline ni težko izbrati, pa na težavo navadno naletimo pri izbiri cvetličnega lonca. Neredko nam nikakor ne uspe najti takšnega, ki bi bil po našem okusu. Po drugi strani pa so nekatere cene loncev za cvetje bistveno previsoke. Konec koncev bi si lahko lonce za svoje rastline oblikovali kar sami. V tem hipu so še posebej v trendu betonski cvetlični lonci in korita.

Barva betona se odlično poda k lesu in drugim vrstam izbranih materialov

Betonski cvetlični lonci so torej zelo dobrodošla izbira tudi za notranje prostore. Skupaj z betonskimi koriti namreč lahko izjemno popestrijo sodoben interier. Barva betona – nevsiljivo svetlosiva – se posebej dobro ujame oziroma poda k naravnemu lesu. Prav tako tudi k beli barvi, različnim modrim ter zelenim barvnim odtenkom. Ravno zato so manjše posode in lončki iz betona z že posajeno darilo lahko izjemno lepo ter unikatno darilo.

Navodila za izdelavo betonskega lonca za rože

Če so vas cvetlični lonci in posode iz betona povsem očarale, je dobra novica ta, da je v povezavi s tem veliko dobre pa tudi cenovno povsem dostopne izbire na trgu. Po drugi strani pa ste nekateri med vami radi kreativni, zato si boste najverjetneje takšen lonček za rastlino naredili kar sami.

Izdelava betonskega cvetličnega lonca je precej preprosta. V plastičnem vedru boste najprej med seboj zmešali vodo ter beton – v razmerju 1,3 : 10. Nato z jedilnim oljem premažite notranjost večje ter zunanjost manjše plastične posode za kalup. Beton vlijte v večjo plastično posodo, in sicer tako, da jo napolnite do približno dveh tretjih.

V posodo nato postavite še manjšo plastično posodo. Obtežite jo s kamni ali pa s kakšnim drugim nekoliko težjim predmetom. Vse skupaj pustite sušiti 3 dni. Nato iz modela odstranite beton in pobrusite robove. Nastali betonski lonec za cvetje lahko po želji še okrasite.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top