Lastnosti dobre cevi za zalivanje

Pretok vode je pomembna lastnost vsake vrtne cevi

Tako kot pretočna črpalka, ima vsaka cev svojo določeno pretočnost. Večji, kot je notranji diameter, več vode lahko prenesemo na želeni del vrta. Povprečni diametri so nekje od 0,5cm vse do 1,30cm. Ta lastnost je odvisna od proizvajalca, saj je dandanes na trgu ogromno različnih cevi. 

Manjša, kot je cev, manjša je tudi njena teža. Najbolj je priporočeno, da za vsakodnevno zalivanje izberemo premer od centimetra naprej, saj združuje dobro pretočnost in pritisk. Za napravo, kot je pretočna črpalka, pa priporočamo cevi z visokim vodnim pritiskom, saj bomo tako zagotovili najboljše delovanje.

Za napolnitev večjih rezervoarjev in cistern pa potrebujemo največjo možno pretočnost cevi. Tako bomo v najkrajšem možnem času napolnili

Različni materiali ter njihove prednosti in slabosti

Najbolj pogost material iz katerega je narejena cev za zalivanje je guma. Guma je vsestranska, saj jo lahko uporabljamo pri namestitvi pretočne črpalke, kot tudi drugih naprav okoli zalivalne površine. Poleg tega pa poznamo tudi:

Vinilno cev

Alternative gume, saj je cenejši material, lažji ter nima enake odpornosti. Je dobro izbira za nezahtevno zalivanje vrta in druga opravila okoli hiše. Poskrbeti moramo, da take cevi ne izpostavljamo soncu, saj jo hitro lahko poškoduje.

YouTube video

Ojačana cev

Po navadi so take cevi za zalivanje ojačane z dodatnim slojem gume in vinila, kar jih naredi izredno odporne na zvijanje in razpoke. Mišljene so za večje vodne pritiske, saj imajo veliko pretočnost. Če bomo omenjeno cev uporabljali za uživanja vode, potem je dobro, da pregledamo navodila proizvajalca, če je namenjena temu.

Posode za cvetje

Ne veste ali za vaše rastline uporabiti keramične, glinene ali plastične posode? Potem si preberite več o tem v članku z naslovom Kakšno posodo za cvetje je najbolje izbrati.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top