Zalivalni sistemi skrbijo za redno in enakomerno zalivanje

Ročno zalivanje vrta, rastlin v rastlinjakih, travnatih površin oziroma tudi zelenic, žive meje ali lončnic je lahko precej naporno in časovno zamudno opravilo. Tako ni presenetljivo, da postajajo zalivalni sistemi različnih vrst vse bolj razširjeni. Če ste doslej potrebo po ročnem zalivanju dojemali kot nekaj samoumevnega, je torej vsekakor smiselno, da razmislite o tej opciji, saj boste tako prihranili kar nekaj časa in poskrbeli za to, da boste imeli z zalivanjem veliko manj dela …

Najpomembnejše prednosti 

Zalivalni sistemi imajo v primerjavi z ročnim zalivanjem vsekakor kar nekaj prednosti, ne glede na to, za kakšno površino gre. Zaradi tega se splača premisliti o tem, da jih namestimo tudi na svoj vrt, z njimi poskrbimo za naš sadovnjak ali druge površine. Navsezadnje se takšni sistemi uporabljajo tudi v javnih parkih, na igriščih za nogomet, golf in še kje. Glavni razlogi, zaradi katerih so zalivalni sistemi odlična rešitev v najrazličnejših situacijah, pa so:

  • prihranek časa in energije, 
  • enakomernejše zalivanje rastlin, posledično pa njihovo boljše uspevanje, saj ne bo nevarnosti, da bi rastline dobile preveč ali premalo vode, 
  • možnost, da se gibljiva cev s šobo namesti na resnično najustreznejše mesto,
  • opcija nastavitve različnih urnikov zalivanja za različne površine/vrste rastlinja,
  • nemoteno zalivanje tudi v času vaše morebitne odsotnosti,
  • zmanjšanje porabe vode in s tem prihranek denarja,
  • možnost izbire zares najoptimalnejših intervalov zalivanja. 

Zalivalni sistemi primerni tudi za manjše vrtičke 

Marsikdo je prepričan, da pridejo zalivalni sistemi v poštev predvsem pri večjih površinah, na primer v rastlinjakih, kjer se vzgaja pridelek, namenjen prodaji. V ta namen se recimo uporabljajo popolnoma avtomatizirani zalivalni sistemi, vendar pa to ni edina možnost, ki je na voljo. Obstajajo tudi zalivalni sistemi, ki so primerni za manjše vrtičke. 

Za to rešitev se v zadnjem času odloča tudi vse več vrtičkarjev oziroma obdelovalcev manjših vrtov, ki nameravajo pridelano zelenjavo porabiti zase. Takšni zalivalni sistemi namreč niso pretirano dragi, močno olajšajo skrb za vrt ter hkrati poskrbijo za boljši pridelek, saj ustrezno zalite rastline lepše uspevajo. Torej imajo v primerjavi z ročnim zalivanjem zalivalni sistemi kar nekaj prednosti, zaradi katerih se splača razmisliti o nakupu tudi v primeru, da imate v lasti le manjši vrtiček.

Odlični kapljični sistemi za zalivanje

Številni vrtičkarji namreč ugotavljajo, da jim lahko investicija v zalivalni sistem prihrani kar nekaj dela, pridelek pa je kakovostnejši. Še posebej dobra izbira so sicer kapljični sistemi, katerih posebnost je, da se lahko gibljiva cev napelje čisto do korenin. Posledično ni nevarnosti, da bi večje količine vode izhlapele prej, preden dosežejo rastline. 

Takšna gibljiva cev se tako lahko usmeri točno tja, kjer rastlina potrebuje vodo. Vsaka gibljiva cev je tako napeljana premišljeno in na čim bolj ekonomičen način, zato je celoten sistem zelo učinkovit in hkrati cenovno ugoden. Gibljiva cev je sicer podobna vsaki drugi zalivalni cevi, dobavljiva pa je v različnih različicah, med katerimi lahko izbirate. Gibljiva cev je lahko različnih dolžin, običajno pa je dobavljiva na kolutu ali na posebnem stojalu, ki poskrbi za njeno varno shranjevanje. Na voljo so tudi različni drugi deli, kot so spojke in priključki, pa tudi krajša gibljiva cev, ki je namenjena spojitvi dveh daljših cevi.

Priskrbite si kakovostno opremo za vzpostavitev sistema

Tistim, ki vas zanimajo zalivalni sistemi, priporočamo, da se pred začetkom izvedbe projekta posvetujete s strokovnjakom. Ta vam bo razložil, kakšni zalivalni sistemi sploh obstajajo in kakšne so razlike med njimi. Poleg tega pa vam bo pomagal ugotoviti, katera vrsta sistema bi bila najbolj smiselna za vaše potrebe, kam bi bilo najbolje namestiti cevi in podobno. Pri nakupu opreme, ki je potrebna za učinkovit sistem, pa pazite, da boste izbrali zares kakovostne sestavne elemente. 

YouTube video

Med najosnovnejše pripomočke sodijo deli, kot so gibljiva cev, ventili, krmilna naprava in razpršilne enote. Če bodo posamezni deli kakovostni, bo tudi sam sistem zagotovo deloval brezhibno, vi pa boste lahko brez skrbi, zato ni vseeno, kje jih kupite. Vsekakor vam priporočamo obisk spletne trgovine ab-doo.si, v kateri bodo ustrezno opremo za zalivanje našli tako vrtičkarji kot tisti, ki se z vrtnarjenjem in vzgojo rastlin ukvarjajo profesionalno. V njihovi ponudbi so tudi kakovostni zalivalni sistemi priznanih proizvajalcev, ki jih s pomočjo različnih pripomočkov oziroma dodatnih delov lahko prilagodite popolnoma po svoji meri.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top