Učinkovita obnova vaše zelenice

Čeprav okolico vašega doma krasi najlepša trata daleč naokoli, pa to ne bo trajalo prav dolgo, če zanjo ne boste dobro poskrbeli prav vsako leto posebej. Daleč najbolj primeren čas za oskrbo zelenice je zagotovo zgodaj spomladi. Korenine trave morajo tedaj spet dobiti dovolj kisika, obenem pa morate odstraniti ves plevel, mah ter še druge ostanke, ki so se trati nakopičili čez zimo.

Če je potrebno spomladi poskrbite tudi za dosejanje trave, obenem tudi za vsa potrebna hranila. Ključno je seveda tudi učinkovito gnojenje trave.

Gnojilo za travo za boljšo rast

Če želite, da bo trava bolje rasla, morate trato ustrezno pognojiti. S tem ji seveda zagotovite dovolj hranil. Izbrati je treba takšno gnojilo za travo, v katerem ni preveč dušika. Vsebovati pa mora še fosfor, kalij ter mikroelemente. Trato lahko pognojite s pomočjo posebnega vozička oziroma s posipanjem. Najbolje je to storiti kar z gnojilom z dolgotrajnim delovanjem.

Voziček za trošenje travnega gnojila za zelenico.
Trato lahko pognojite s posebnim vozičkom, s katerim lahko posipate najrazličnejša travna gnojila.

Na trgu so na voljo najrazličnejša travna gnojila. O izbiri ustreznega se je seveda najpametneje pogovoriti kar s strokovnjakom. Obstaja kar nekaj namenskih gnojil za trato, in sicer s primernim razmerjem med makro in mikrohranili, in to za vse vrste trat. Specializirana gnojila za travo lahko vsebujejo še sredstva za odstranjevanje mahu ter herbicid – to je sredstvo za učinkovito odstranjevanje širokolistnih zeli ali plevelov.

Gnojenje trave s sredstvom za počasno delovanje

Za gnojenje trave so na voljo tudi sredstva za počasno delovanje. Ta uporabimo samo enkrat na leto. Sicer pa je treba travo primerno gnojiti od štirikrat do petkrat na leto.

YouTube video
Video z nasveti kako pognojiti trato?

Če se je čez zimo razraslo preveč plevela in je torej trava precej uničena, jo je treba obnoviti. Takšna težava se najlaže reši tako, da nastale luknje spet zasejemo. Na trgu je za dosejevanje na voljo zelo veliko semen ter mešanic. Takšna mešanica lahko poleg semen vključuje še gnojilo ali pa absorber bode. Slednji semenu omogoči dovolj vlage. Ustrezna mešanica za dosejevanje pravzaprav pomeni odličen obliž za trato. Ko se zelenica primerno obnovi, sledi ustrezno zalivanje. Zalivati pa je treba toliko, da površina ni suha ter da vedno daje vsaj malce moker videz. Kako pogosto je treba zalivati, je predvsem odvisno od vremenskih razmer.

Spomladi travno seme kali najhitreje

  • Za setev nove trave je daleč najprimernejši čas od sredine aprila do sredine maja ter od konca avgusta in do sredine meseca oktobra. Slednje velja, če je jesen dovolj topla.
  • Travno seme najhitreje kali spomladi, kadar se temperature tudi v nočnem času dvignejo do okoli 10 stopinj Celzija. Tedaj seme za travo lahko vznikne že v desetih dneh.
  • Travna mešanica se izbere predvsem glede na lego, vrsto tal pa tudi glede na namen same zelenice. Za sušne lege so posebej narejene oziroma namenjene vrste ter sorte trav, ki lahko dovolj dobro prenašajo visoke temperature. Univerzalne mešanice pa so manj zahtevne za vzdrževanje. V njih so semena trav, ki izhajajo iz narave.

Setev naj bo čim bolj enakomerna

Velja pravilo, da mora biti setev čim bolj enakomerna. Seveda je seme nekaterih trav izjemno drobno, zato ga je težko doseči. V tem primeru si lahko pomagamo tako, da semenom primešamo mivko. Na kvadratni meter se nato poseje nekje od 30 do 35 gramov semena.

Seme za travo, sejanje
Seme za travo mora biti posejano čimbolj enakomerno.

Za tem je treba potrositi še gnojila, ki vsebujejo dušik. Površina se nato previdno pregrabi. Nazadnje sledi še valjanje, in sicer s posebnim valjarjem. Ta ima na obodu čepe, da lahko travno seme dovolj učinkovito potisne v zemljo. Slednje je seveda pogoj za dober vznik ter nadaljnjo rast. Nekateri za tovrstno valjanje uporabijo kar cev iz betona. Površina se mora tudi dobro zaliti, in sicer z nežnim ter razpršenim curkom vode.

Zalivanje dvakrat do trikrat na teden

Ko je seme za travo končno na svojem mestu, je seveda potrebno redno zalivanje. To mora praviloma potekati nekje od dvakrat do trikrat na teden. Pri tem je treba paziti na uporabljeno količino vode. Če se zelenica zaliva enkrat na teden, je treba kvadratni meter namočiti precej globlje. Za to potrebujemo približno 20 litrov vode.

Zelenico se zaliva dvakrat do trikrat na teden.
Zelenico je treba redno zalivati s primerno količino vode, dvakrat do trikrat tedensko.

S tem se doseže, da trava lahko naredi boj globoke korenine. Posledično je bistveno bolj odporna na sušni ter vročinski stres.

Poleti je travo najpametneje zalivati zgodaj zjutraj in v večernem času, ko se torej spustijo temperature zraka in se tudi tla primerno ohladijo.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top