Laminat je najbolj priljubljena talna obloga

Kot verjetno veste, je laminat ena najbolj popularnih vrst talnih oblog, ki jo uporabljamo tako v privatnih, kot tudi poslovnih prostorih. Njegova osnovna sestava je HDF sredica. To je trda vlaknena plošča, ki ima izjemno gostoto, zaradi česar je laminat bolj trd in manj upogljiv. Običajno njegov vrhnji sloj predstavlja tudi vzorec talne obloge. Gre za zelo tanko plast tiskanega vinila, ki je lepljen na osnovno prej omenjeno HDF ploščo. To nam daje izjemno široke možnosti za vzorčenje na njegovi površini, zaradi česar je ta talna obloga tako zelo priljubljena.

Poleg klasičnih struktur in barv, ki dajejo vtis lesa, so dandanes zelo priljubljeni tudi številni drugi vzorci, ki denimo imitirajo kamen, kovino ali kakšen drug material. Seveda so možno tudi povsem nevsakdanje barve ali vzorci, kar pomeni da laminat prav zares lahko uporabimo skoraj v vsakem okolju in za vsako priložnost.

Kakšno zgodovino ima laminat?

Morda niste vedeli, da so prvi laminat izdelali že davnega leta 1977 na Švedskem. V ostale evropske države so ga nato Švedi začeli izvažati tri leta kasneje, kjer mu je priljubljenost zelo hitro narasla. Uporaba se je nato razširila tudi v druge države po svetu. Kot že rečeno, dandanes velja za eno izmed bolj priljubljenih talnih oblog. Izjemno se je povečalo tudi število proizvajalcev, s tem pa tudi konkurenca in posledično seveda kakovost ter raznolikost.

Kljub njegovi razmeroma dolgi zgodovini, pa se osnovna sestava v vseh teh letih ni spremenila in ostaja troplastna. Od proizvajalca do proizvajalca pa se denimo razlikuje število zgornjih slojev in debelina le-teh. Leta 2000 je bil postavljen celo evropski standard, ki določa minimalne zahteve, ki determinirajo laminat in ga uvršajo med talne obloge.

Zakaj je postal tako zelo priljubljen?

Poglavitna prednost, ki jo ima laminat pred ostalimi talnimi oblogami je zagotovo njegova dostopna cena. Ta se običajno začne pod 10 evri za kvadratni meter, kar je precej manj od denimo parketa. Seveda je končna vsota, ki jo bomo odšteli odvisna od izbrane kakovosti materialov.

laminat
Uporaba laminata je priljubljena tako v poslovnih prostorih, kot doma.

Poleg nizke cene, pa so uporabniki zelo navdušeni tudi nad načinom vzdrževanja. Večji vzdrževalni posegi namreč niso potrebni, tla je potrebno le redno čistiti in skrbeti da ga ne poškodujemo z ostrimi predmeti ali močnimi udarci.

Vgradite ga lahko tudi sami

Veliko ljudi se odloči tudi, da ga bodo vgradili kar sami saj sam proces ni pretirano zahteven. To lahko stori vsak, ki ima vsaj malo ročnih spretnosti. Pri tem je dobro, da smo pozorni predvsem na podlago na katero ga bomo položili.

Če je ta dobro utrjena, potem tudi samo polaganje talne obloge ne bi smelo biti večji problem. Končnim uporabnikom pri tem veliko pomagajo tudi proizvajalci sami, ki za namen enostavne vgradnje razvijajo številne sisteme klik spajanja.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top