Seme za travo – z lahkoto do čudovite zelenice

Gosto posejana in urejena zelenica je lepša naše dvorišče in daje domu prijeten videz. Lepo negovana trata nudi veselje vsakemu vrtičkarju. Včasih kljub trudu naše dvorišče ni tako gosto poraslo z zelenico, kot bi si to želeli. V takšnih situacijah si je potrebno pomagati – uporabimo lahko seme za travo

Seme za travo je odličen pripomoček za spodbujanje rasti naše zelenice. Travno seme lahko kupimo v vrtnariji, v vrtnih centrih oziroma trgovinah, lahko pa se odločimo tudi za spletni nakup. Tako bomo na učinkovit in hiter način prišli do trate, ki jo želimo.

Seme za travo je izjemno učinkovit pripomoček za spodbujanje rasti zelenice.

Uporaba semena za travo

Za urejeno travnato površino na našem dvorišču moramo vložiti kar nekaj truda. Včasih pa redna skrb in košnja nista dovolj. S pomočjo semen za travo lahko zgostimo našo zelenico ter tako izboljšamo njen videz. Pred samim sajenjem moramo biti pozorni na vsaj dva dejavnika: vremenske razmere ter kvaliteto travnega semena. 

Vremenske razmere so pogojene z letnim časom. Sajenja trave se je najbolje lotiti pred zimo, torej v jeseni. Izbira pravega časa sajenja bo preprečila odmiranje semenk – jesenski čas je odličen za sajenje trave, saj je hujša vročina že mimo, temperature pa so še vedno dovolj visoke, da lahko travno seme vzklije. Paziti je potrebno le na to, da je zemlja še vedno dovolj topla – torej, da se sajenja lotimo najkasneje do konca septembra oz. vsaj mesec dni pred prvo zmrzaljo. 

Lepo urejena in dobro negovana zelenica je prava paša za oči ter ustvari prijetno vzdušje v našem dvorišču.

Izbira travnega semena

Če se znajdemo v dilemi, kako se lotiti nakupa in sajenja, je smiselno, da za nasvet vprašamo prodajalca. Ta nam bo znal svetovati, katero seme za travo je ustrezno za nas oziroma bo izpolnilo naša pričakovanja. Razmisliti moramo o vremenskih razmerah, naših zmožnostih vzdrževanja zelenice ter znanju, ki ga o tovrstni tematiki imamo. 

Ko kupujemo seme za travo, je najbolje, da vzamemo travno semensko mešanico. Ta izdelek ni zaman uvrščen med najbolj priljubljene izbire vestnih vrtičkarjev. Sestava omogoča ne le čudovit videz zelenice, pač pa tudi zelenje, odporno na raznolike vremenske razmere. Prednost tovrstnega travnega semena je tudi v tem, da ni preveč zahtevno za vzdrževanje ter omogoča izvrstno poraščenost. 

Čudovita zelenica naj ne bo več zgolj vaša želja – z nekaj truda jo lahko uresničite prav s pomočjo travnih semen.

Kako izbrati pravo kosilnico?

Kosilnica je obvezen pripomoček vsakega lastnika večjih travnatih površin. Košnja lahko vzame veliko časa in energije, zato je nujno, da imamo doma ustrezno kosilnico, ki nam bo pri tem v pomoč. Poskrbimo, da bo to domače opravilo tudi prijetno.

Trg ponuja široko paleto izdelkov: številne raznolike ponudbe omenjenega izdelka omogočajo zadovoljiti potrebe vsakega kupca. Dobra kosilnica lahko prepreči slabo voljo, ki bi lahko nastala ob zapletih pri uporabi. Pred nakupom je potrebno razmisliti o kvaliteti izdelka ter finančnih sredstvih, ki jih imamo na razpolago. 

Izbira prave kosilnice

Pred nakupom najprej razmislite, koliko ste pripravljeni odšteti za tovrsten pripomoček. Nato pa se lotite drugih objektivnih dejstev – kako velike travnate površine imate? Kako pogosto boste kosilnico uporabljali? Kakšen je teren, po katerem boste kosili? Razmislite tudi o kvaliteti rezila, saj je ravno od tega odvisno, kako enakomerno bo pokošena trata. 

Razmislite tudi o moči motorja kosilnice ter izmetu pokošene trave. Na voljo imate več opcij: lahko izberete bočni oz. stranski izmet, zbiranje trave ali pa se odločite za mulčenje. Vse je odvisno od vaših želja. Če se odločite za zbiranje trave, poskrbite, da izberete kosilnico z dovolj velikim košem – tako boste prihranili čas, saj vam ga ne bo potrebno kar naprej prazniti.

Vsak lastnik večjih travnatih površin dobro ve, kako pomembna je kosilnica.

Vrste kosilnic

Izbirate lahko med različnimi tipi kosilnic: ročno kosilnico, bencinsko motorno kosilnico, električno motorno kosilnico …  – lahko pa izberete kar vrtni traktor ali pa motorno koso. Odločitev je vaša. Pri izbiri bodite pozorni tudi na samo sestavo kosilnice; izberite kosilnico z jeklenim ohišjem, saj so tovrstne kosilnice bolj odporne na zunanje vplive in lažje prenesejo udarce peska ter kamenja. 

Pri izbiri kosilnice bodite pozorni tudi na težo le-te ter sposobnost rotacije. Električne in akumulatorske kosilnice so lažje in tišje od bencinskih, vendar so bencinske ustreznejše za košnjo večjih površin, prednost le-teh pa je tudi v tem, da niso odvisne od električnih virov. Če imate večje travnate površine, ki jih morate redno vzdrževati, razmislite o nakupu traktorske kosilnice – gre sicer za večjo investicijo, a udobje, ki ga boste čutili med vzdrževanjem okoliša, bo odtehtalo finančni vložek. 

YouTube video

Ko izberete in kupite ustrezno kosilnico, ne pozabite, da je ta pripomoček potrebno tudi vzdrževati. Potrebno jo je redno čistiti in skrbeti za filtre in olje. Ne pozabite tudi na menjavo svečk. Pa veselo košnjo!

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top