Varčna in učinkovita svetila za naš dom

Ponudba različnih svetil za naš dom je dandanes bolj bogata kot kadarkoli prej. Na voljo imamo številne oblike, barve, pritrditvene mehanizme in druge lastnosti lestencev ter stropnih, stenskih in drugih luči. Vedno bolj popularna pa so LED svetila, saj žarijo z močno svetlobo, ki porabi zelo malo električne energije. Obenem pa jih je mogoče zatemniti, ko želimo ustvariti bolj sproščujočo atmosfero v našem domu. Zaradi svoje nizke porabe, jih lahko uporabimo tudi zunaj hiše, kjer so prižgana celo noč ali tudi za daljše obdobje.

LED svetila so izredno energijsko učinkovita

Najbolj privlačna lastnost, ki jo imajo LED svetila je njihova energijska učinkovitost. Če izmerimo njihovo porabo, lahko hitro ugotovimo, da iz električnega omrežja porabijo približno 90% manj energije od halogenskih izvedb. Ostalih 10% pa se spremeni v toploto, ki pa je pogosto zanemarljiva. Vse to pomeni, da bomo z LED svetili prihranili veliko stroškov pri osvetljevanju notranjosti in zunanjosti našega doma.

 Pri LED svetilih se 90% porabljene energije spremeni v vidno svetlobo in le 10% v toplotno energijo.

Žarnice z žarilno nitko so sicer še vedno zelo popularne. Niso pa primerne kot zunanja svetila, saj porabijo veliko energije ter imajo dokaj omejeno življenjsko dobo. Dejansko lahko LED žarnice kupimo tudi za starejša svetila, saj lahko najdemo izvedbe, ki uporabljajo enak nastavek, kot ga klasične žarnice.

Dolga življenjska doba LED svetil

Tehnologija LED svetil deluje brez potrebe po žarilni nitki. Namesto tega se električni tok pretaka preko polprevodnika. Ta je narejen iz raznih kovin, ki pri dotoku električnega toka pričnejo žareti. Omenjen proces je zelo učinkovit, saj lahko posamezno LED svetilo zdrži tudi do 50.000 ur in več delovanja. To je zelo veliko, če ga primerjamo s klasično žarnico, ki pa ima povprečno življenjsko dobo do 1000 ur. 

Dolga doba delovanja je pomembna za zunanja svetila, ki jih ne moremo niti ne želimo pogosto menjavati. Obenem pa bomo tudi prihranili veliko denarnih sredstev, saj bo potrebno žarnico LED zamenjati na nekaj let. Seveda je velik odvisno od proizvajalca žarnice ali svetila, kot tudi njenega delovanja, vremenskih pogojev ipd.

Svetila hladna na dotik

Klasične žarnice se med delovanjem močno segrejejo. Za omenjeno lastnost je zadolžen proces, saj gorilna nitka pretvori le 10% električne energije v svetlobo, 90% pa se spremeni v toploto. To jih naredi nevarne za živali in otroke, saj se z dotikom lahko močno opečejo. Same žarnice pa tudi povzročijo požar, če so preblizu zaves ali drugih lahko vnetljivih materialov.

LED svetila se hipno prižgejo in ugasnejo. Pogostost prižiganja in ugašanja ne vpliva na življensko dobo.

Delovanje LED svetil pa je drugačno. So hladna na dotik in niso nevarna za otroke in živali. Vedno se seveda priporoča pazljivost, ko jih nameščamo, saj ne želimo, da so preblizu drugih predmetov in pohištva.

Zunanja svetila za našo hišo

Tehnologija zunanjih svetil za našo hišo se je močno spremenila v zadnjih nekaj letih. Dandanes uporabljajo LED žarnice, saj imajo dolgo dobo delovanja in zahtevajo minimalno vzdrževanje. Ker lahko delujejo neprestano, so idealni varnostni dodatek, ki prepreči nepridipravom, da bi se polastili našega premoženja. Obenem pa naši hiši doda prijeten in vabljiv ambient, ki oddaja občutek urejenosti.

Težavnost namestitve, ki jo zahtevajo zunanja svetila, je zelo nizka. Ker so lahka po teži in porabijo malo električen energije, jih lahko postavimo na fasado, na različne predele našega vrta, na zunanjost garaže in drugam.

V primerjavi s klasičnimi svetili imajo LED zunanja svetila številne prednosti.

LED luči je mogoče reciklirati

Veliko uporabnikov LED svetil se ne zaveda, da so zelo prijazna okolju. Moderne LED žarnice je mogoče popolnoma reciklirati. Omenjena lastnost poceni njihovo proizvodnjo kot tudi zniža onesnaževanje narave. Obenem pa ne vsebujejo toksičnih snovi, kot so živo srebro in svinec, ki bi bile nevarne za ljudi, živali in rastline. To nam omogoča, da svetila LED uporabljamo brez skrbi. Obenem pa nam bodo služila zelo dolgo časa, kar nam bo pomagalo pri prihranitvi stroškov na kratki in dolgi rok.

Svetila LED se nemudoma prižgejo

Uporaba zunanjih svetil je zelo priročna na vhodih v hišo, na vrtu in okoli predelov naše nepremičnine, kjer je svetilnost slaba. Zelo pohvalna lastnost zunanjih svetil, ki uporabljajo tehnologijo LED, je ta, da se prižgejo instantno. Ni potrebe, da bi čakali, da žarnica prične žareti, se vname plin ali na drug proces. Čim steče električni tok v polprevodnik v LED žarnici, ta nemudoma prične žareti.

YouTube video
Pomen svetil v notranjih in zunanjih prostorih

Omenjena lastnost velja tudi za LED svetila namenjena uporabi v notranjosti naše hiše. Zelo uporabna so tudi v primerih, ko jih namestimo na hodnik, v klet, na stopnišče ali drugam, kjer potrebujemo svetlobo, ko se premikamo čez določen prostor. Lahko jih pustimo vedno prižgane ali pa uporabimo senzor gibanja, ki bo luči vklopil, ko bo zaznal premikanje ljudi.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top