Izbira najprimernejšega namakalnega sistema za vaš vrt

Primerno izbrani namakalni sistem za vrt omogoča uspevanje rastlin v povsem drugi luči. Lahko se odločite za avtomatizirani namakalni sistem, s katerim boste privarčevali veliko svojega dragocenega časa in vode, obenem pa boste poskrbeli za ohranjanje videza in vitalnosti vrta.

Avtomatizirani namakalni sistem za vrt je znan po tem, da lahko deluje povsem samostojno in skorajda neopazno. Če ga boste premišljeno načrtovali in vgradili kakovostni profesionalni sistem za namakanje, boste lahko svoje rastline optimalno oskrbeli z vodo.

Spoznajte različne vrste sistemov za namakanje vrta

Sistemi za namakanje vrta se med seboj ločijo v marsičem, na primer po znaki proizvajalca, po kakovosti oziroma po profesionalnem nivoju in ne nazadnje tudi po samem načinu zalivanja in po namenu uporabe.

različni namakalni sistemi, kot npr. namakalni sistem za vrt in namakanje travnih površin
Obstajajo različni namakalni sistemi, kot npr. namakalni sistem za vrt, kmetijstvo, pa tudi za namakanje travnih površin v parkih, nogometnih in golf igriščih.

Na spletu lahko preverite najbolj poznane kakovostne profesionalne sisteme za namakanje vrta, ki so prisotni pri nas. Dobri proizvajalci izdelujejo profesionalne sisteme – tudi za parke, nogometna in golf igrišča. Pohvalijo se lahko z odličnim razvojem namakalnih komponent in z rednim izobraževanjem za monterje namakalnih sistemov.

Način zalivanja vrta

Namakalni sistem za vrt lahko ponuja različne načine zalivanja. Slednje je lahko preko razpršilcev, preko mikro razpršilcev in preko kapljične cevi. Po samem namenu uporabe pa sisteme delimo glede na namakalne sisteme za travo, grede, korita, kmetijstvo in ne nazadnje glede na namakanje rastlin s pomočjo mikro namakanja.

Daleč najbolj razširjen sistem za namakanje vrta je namakalni sistem za travo. Namenjen je za izven kmetijske površine – vgrajujejo ga na primer na športnih in na rekreacijskih površinah, prav tako v parkih in na zelenicah vrtov.

Namakalni sistemi za kmetijstvo

Navadno je sistem za namakanje, ki je namenjen za kmetijstvo, večje dimenzije. Uporabljajo se precej močnejše črpalke, cevi večjega premera za dovod vode in praviloma se ne vgrajujejo pod zemljo, tako kot to na primer velja za namakalni sistem za vrt.

namakalni sistem za vrt za zalivanje rastlin
Kmetijski sistem za namakanje je namenjen za večje površine. Uporabljajo se precej močnejše črpalke, cevi večjega premera za dovod vode in praviloma se ne vgrajujejo pod zemljo, tako kot namakalni sistem za vrt.

V to kategorijo namakalnih sistemov se na primer uvršča tudi sistem za namakanje za rejo polžev. Njegova ključna funkcija je omogočanje redne oskrbe z vodo zelenjavi in površine, na kateri se polži tudi prehranjujejo.

Vrsta cevi za namakanje vrta in podobnih površin

Ključno vlogo pri namakanju vrta in podobnih površin ima seveda tudi cev za namakanje. Tudi slednjo je namreč potrebno primerno izbrati. Predstavlja del opreme vsakega vrta, in to ne glede, ali si lastite oziroma skrbite za zelenjavni, okrasni vrt ali morda za zelenico, korito ali kaj podobnega. V vsakem primeru torej potrebujete ustrezno cev za zalivanje.

Pri izbiri cevi za namakanje vrta, lahko izbirate med kar nekaj vrstami. Na voljo so na primer povsem navadne PVC cevi, cevi, ki so ojačane s poliestrskim materialom, cev za zalivanje z enojnim ali dvojnim pletivom.

Izberete lahko tudi raztegljivo spiralno cev za zalivanje, ki se po uporabi lahko stisne na najmanjšo dolžino. Prav tako pršilne cevi za zalivanje, ki se lahko položijo na tla in same pršijo vodo po rastlinah preko drobnih lukenj.

Kapljična cev za zalivanje

V pestri ponudbi cevi za zalivanje travnih površin so na voljo tudi kapljične cevi za zalivanje. Te preko kapljačev v cevi z različnimi pretoki kapljajo na želeno območje, ki ga boste želeli namakati. Deluje pa pri precej nizkem tlaku.

namakalni sistemi za vrt privarčujejo čas in denar
Namakalni sistemi za vrt, ki se tradicionalno uporabljajo za gojenje zelenjave, sadovnjakov, vetrobranov, rastlinjakov in drevesnic, so dobro prilagojeni za domačo uporabo. Uporabite jih v pokrajinah, zelenjavnih in cvetličnih vrtovih ter za drobno sadje. Primerni so tudi za namakanje rastlin v posodah.

Naj omenimo še to, da so na voljo tudi posebni trakovi za kapljično zalivanje. Ti delujejo kot kapljične cevi. Prav tako je na razpolago tudi alkaten cev. Za zalivanje ne nazadnje lahko uporabite tudi sesalno cev, in sicer v primeru črpanja. Ta je še posebej dobro ojačana in zelo dobro odporna na podtlak.

Kako izbrati primerno zalivalno cev?

Katera cev za zalivanje bo za vaše potrebe najbolj primerna, je seveda odvisno od kar nekaj dejavnikov. Pri izbiri takšnega vrtnega pripomočka se vedno vprašajte, kako veliko površino boste zalivali, kakšne vrste rastlin nameravate zalivati, kakšen vir vode imate na voljo, kje je vir vode in kako daleč je od rastlin.

YouTube video
Kapljični cev za namakanje v primerjavi s trakom za kapljično zalivanje: kaj je najboljše za vaš vrt? Odkrijte v videu…

Strokovnjaki priporočajo, da si za vrt omislite cev za zalivanje, ki sodi v višji cenovni razred. To se vam bo namreč dobro obrestovalo nekoliko kasneje. Poceni cevi za zalivanje se namreč lahko zelo hitro zlomijo, rade preperevajo, se zvijajo in odvijajo, kar lahko preprečuje učinkovito delo na vrtu.

Prav tako je pametno, da ima izbrana zalivalna cev nekoliko večji premer. V tem primeru vam med zalivanjem zagotovo ne bo nikoli dolgčas, ker vam bo večji premer cevi dal tudi večji pretok vode.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top