LED in klasične namizne svetilke

Vrste žarnice 

Žarnice so nepogrešljiv del opreme v zaprtih pa tudi odprtih prostorih, ker skrbijo za primerno svetlobo, ki je nujno potrebna zlasti takrat, ko nam naravna svetloba ni na voljo. Na trgu lahko izbirate med več vrstami žarnic oziroma sijalk. Med seboj se razlikujejo predvsem po moči svetlobe, ekološki noti in ne nazadnje tudi po samem izgledu. Namenjate jih za različne prostore in namene osvetljevanja. 

Če svoje prostore želite opremiti tudi z dovolj kakovostno osvetlitvijo, morate poznati čim več vrst žarnic. Od vrste žarnice je namreč v veliki meri odvisno tudi vaše počutje in kakovost vašega življenja na sploh. 

LED žarnice

Žarnice oziroma sijalke LED se odlikujejo po zelo dolgi življenjski dobi. Neprekinjeno lahko delujejo tudi do 11 let oziroma 100 000 ur. Približno 80 % električne energije pretvorijo v svetlobo, mogoče jih je tudi reciklirati, proizvajajo le malo infrardeče svetlobe.

LED svetila lahko uporabljate tako v notranjih kot tudi zunanjih prostorih. 

YouTube video

Halogenske žarnice 

Halogenske žarnice so v resnici le izboljšana različica navadnih sijalk na žarilno nitko. Porabijo za četrtino manj energije od klasičnih sijalk. Odlikuje jih široko področje uporabe, manjša dimenzija ter svetloba, ki zelo spominja na dnevno. 

Slaba plat teh vrst žarnice je morda le ta, da je njihova cena nekoliko višja. 

Kakovostne namizne svetilke za učinkovitejše in bolj zdravo pisarniško delo

Fluorescenčne sijalke 

Ta vrsta sijalk svetlobe ne oddaja z žarčenjem, temveč s sevanjem. Veljajo za energetsko zelo učinkovite; svetlobni izkoristek je v primerjavi s klasičnimi žarnicami kar 5-krat boljši, življenjska doba pa kar 10-krat daljša. 

Ker fluorescentne žarnice porabijo večino energije za sevanje, je bistveno manj grejejo. 

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top