Poskrbite za varnost vaše hiše s pravimi vrati

Da bi se v domu lahko res počutili varno, je treba izbrati zanesljivo stanovanjsko opremo. Ne le za hišo, temveč tudi za okolico, kjer imamo pravzaprav še več varnostnih tveganj.

Veliko nevšečnosti lahko preprečimo preprosto tako, da poskrbimo za ustrezno preventivo – svoje posestvo ogradimo in opremimo z zanesljivimi dvoriščnimi vrati.

Če k temu dodamo še zunanja svetila, ki delujejo s pomočjo senzorja gibanja, že uspešno preprečimo dostop priložnostnih vlomilcev in drugih nepridipravov.

Že vrtna vrata so lahko kritičnega pomena

Večino vlomov opravijo priložnostni vlomilci, ki prepoznajo kakšne varnostne ranljivosti. Če svoje posestvo ogradimo, jim uspešno preprečimo dostop, moramo pa pri tem imeti kakovostna vrtna vrata, ki ne bodo razkrivala kakšnih ranljivosti.

Tu imamo na voljo različne variante vrat, ki se dobro prilagajajo potrebam stanovalcev. Priljubljena so že manjša vrata, ki so zelo elegantna in kot nalašč za prehod pešcev.

Takšna vrtna vrata so lahko zelo varna in preprečujejo vlome ter druge nevšečnosti. Poleg tega so precej poceni in enostavno zasnovana, torej povsem primerna za tiste, ki nimajo kakšnih velikih težav z vlomilci, želijo pa vseeno dobro zavarovati svoje posestvo.

Vrhunska vrata za tak namen ponuja Dorman, ki ima posebna vrtna vrata za prehod pešcev, pa tudi dvoriščna vrata, ki so prilagojena prehodu vozil.

Tu se nam odprejo še dodatne možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo v praktično vsakem okolju.

Vrtna vrata so namreč zelo prilagodljiva, pogosto jih izdelamo kar po meri, da se res ujemajo s preostalo opremo in s potrebami stanovalcev.

Na ta način lahko pripravimo tudi naprednejša dvoriščna vrata, s katerimi odgovarjamo na kakšne posebne zahteve. Priljubljena so avtomatizirana vrata, ki jih ni treba ročno odpirati, delujejo kar sama in ponujajo odlično izkušnjo pri uporabi.

A tudi enostavnejša vrtna vrata so lahko čisto dovolj za zadovoljstvo stanovalcev – v vsakem primeru je dobrodošla široka ponudba na tem področju.

Dvoriščna drsna vrata za vozila

Če nameravamo do dvorišča pogosto postopati z avtomobilom, manjša vrtna vrata verjetno ne bodo primerna izbira. Veliko bolje se obnesejo dvoriščna drsna vrata, ki jih radi uporabljamo tam, kjer pogosto vozimo z avtomobili in drugimi vozili.

Takšna vrata namreč veliko lažje odpiramo in zapiramo, tako da bo celotna izkušnja veliko bolj prijetna.

Pogosto uporabljamo avtomatska vrata za dvorišče, s tem dobimo napredne funkcionalnosti, ki jih bomo gotovo znali s pridom izkoristiti.

Takšna vrata imajo pomembno uporabno funkcijo, lepo izgledajo, hkrati pa poskrbijo tudi za popolno varnost doma.

Dvoriščna drsna vrata z avtomatskim pomikom

Avtomatska vrata lahko dobro prilagodimo različnim zahtevam. Ni nujno, da gre za zelo kompleksno zasnovana vrata, lahko so dvoriščna drsna vrata povsem enostavna, saj so na voljo enostavni mehanizmi za električni pomik vrat.

Tu najdemo zelo praktične rešitve za stanovalce, ki niso pripravljeni na velike investicije za tovrstno opremo.

Praktično vsaka vrata, ki jih lahko namestimo na drsno vodilo, lahko opremimo z električnim motorjem, ki omogoča samodejni pomik vrat. To je praviloma kar najboljša možnost za dvoriščna vrata, saj ponuja enostavno in poceni rešitev, ki pa je v praksi tudi zelo učinkovita.

Zato se takšna vrata pripravljajo za različna okolja, predvsem za domača dvorišča, pa tudi za kakšne poslovne površine, industrijske in gospodarske površine in podobno. Najdemo lahko zelo širok nabor dobrih rešitev.

Izbiramo pa lahko tudi med raznimi drugimi izvedbami avtomatskih vrat. Drsni mehanizem je le ena izmed možnosti, prav tako nam kar nekaj različnih opcij ponuja tudi električni motor za pomik vrat.

Tako lahko končni rezultat povsem prilagodimo svojim zahtevam, če znamo najti prave rešitve. Pogosto se dvoriščna drsna vrata izdelajo po meri, lahko pa jih tudi naknadno nadgradimo oziroma prilagodimo.

Kako delujejo napredna dvoriščna vrata?

Razne prilagoditve nam torej omogočajo, da uredimo svojo okolico točno tako, kot želimo. Zelo pomembno je, da dvoriščna vrata dobro delujejo in nas ne bodo pustila na cedilu niti pri redni uporabi na dolgi rok. Bo pa za tak učinek treba izbrati kakovostna vrata z brezhibnim delovanjem.

Najbolj značilna so drsna dvoriščna vrata z električnim pomikom. Tak sistem je v osnovi zelo enostaven. Imamo vrata na drsnem vodilu, vratno krilo pa je povezano z električnim motorjem.

Z upravljanjem motorja lahko torej odpiramo in zapiramo vrata. Ker se lahko motor nadalje povezuje z drugimi napravami za upravljanje, imamo na tem področju ogromno možnosti.

YouTube video

Lahko si recimo omislimo daljinski upravljalnik, s katerim upravljamo vrata kar na daljavo. Lahko imamo za upravljanje motorja preprosto gumb, ki je včasih povsem zadostna rešitev.

Najdemo pa tudi kakšne bolj napredne opcije, recimo senzorje gibanja, imamo tudi posebne čipe, s katerimi lahko sistem prepozna poznana vozila in jim odpre dostop, ko se približamo vratom. To so zelo dobrodošle opcije, če želimo priti do kar najboljše izkušnje pri redni uporabi domačih dvoriščnih vrat.

Dvoriščna vrata drugih vrst

Na spletnem naslovu Dorman.si najdemo še vrsto drugih dvoriščnih vrat, ki delujejo na različne načine. Tudi na dvorišču lahko recimo uporabimo običajna krilna vrata, ki se odpirajo z nihalnim mehanizmom.

Prav tako včasih uporabljamo kar zapornice, ki so zelo učinkovite pri omejevanju dostopa za vozila, res pa je, da nimajo tako izrazite varnostne funkcije, če želimo dobro zavarovati svoje posestvo.

Dvoriščna vrata lahko dobro kombiniramo tudi z vrtnimi vrati za prehod pešcev, kar je spet priljubljena opcija za tiste, ki želijo res pričarati kar najboljšo izkušnjo v domačem okolju.

Nadalje imamo na izbiro različne električne mehanizme, pa tudi ročno upravljanje dvoriščnih vrat. Vse to nam odpira mnoge možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo. Vsak bo lahko našel prave rešitve, sploh če se osredotoči na kakovostna vrata, ki zanesljivo opravljajo svoje delo.

Za dvoriščna in vhodna vrata pogosto izbiramo alu vrata

Tako dvoriščna kot vhodna vrata izbiramo na podlagi nekaterih posebnih zahtev. Upoštevati moramo vremenske razmere in obremenitve, ki jih prinaša dolgotrajna uporaba opreme na prostem.

Tako bomo za te vloge gotovo izbirali predvsem alu vrata, ki se na prostem praviloma najbolje obnesejo. Že res, da redno srečujemo tudi lesena vrata, a pogosto imajo ta kovinsko ogrodje, ki skrbi za dolgo življenjsko dobo in odlično delovanje na udaru vseh mogočih vremenskih nevšečnosti.

Za dvoriščna vrata gotovo velja, da je pametno imeti kovinsko ogrodje, ki dobro prenaša te obremenitve, seveda pa jih lahko dopolnimo tudi z lesenimi in drugimi elementi.

Tudi za vhod v dom so alu vrata izredno priljubljena, s tem da imamo pri tej opremi pogosto še nekaj več različnih možnosti. Vhodna vrata za stanovanje so namreč bolje zaščitena pred dejavniki okolja, običajno niso na milost in nemilost prepuščena vsem obremenitvam.

Lahko si privoščimo več svobode pri izbiri različnih materialov in elementov, pogosto jih recimo tudi zasteklimo ali izberemo kakšne druge dodatke. A po drugi strani imajo v tej vlogi alu vrata tudi nekatere druge naloge – predvsem morajo zagotavljati dobro toplotno in zvočno izolacijo.

Za ta namen aluminij ni najboljša izbira, saj material ni dober izolator. A sodobna alu vrata seveda niso narejena le iz ene plošče aluminija, temveč imajo dodatne komore, zapolnjene z izolativnim materialom, kar nudi takšnim vratom odlične lastnosti za ta namen.

Tako lahko dobimo zelo prepričljiva vhodna in dvoriščna vrata za svoj dom. Pogosto je v ospredju predvsem funkcionalna vloga, zagotoviti moramo brezhibno delovanje, pa tudi dobro zaščito pred morebitnimi vlomilci in drugimi obremenitvami.

A naposled ne pozabimo na vizualni izgled, ki je tako pri dvoriščnih kot pri vhodnih vratih zelo pomemben. Dobra alu vrata lahko ponudijo odličen učinek tudi z estetskega vidika.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top