Gradnja hiše na zaščitenem območju

Tudi v Sloveniji imamo številna območja, ki so arheološko zaščitena oziroma celo registrirana kot arheološka najdišča. To ne pomeni, da je gradnja na njih ni mogoča, temveč le, da je postopek gradnje hiše malo drugačen. Če recimo v spletni brskalnik vpišete iskalni termin gradnja hiše postopek, boste običajno dobili nasvete o postopku gradnje, ki za tiste, ki gradijo na arheološko zaščitenem območju niso najbolj relevantni oziroma relevantni postanejo šele, ko je za gradnjo pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje.

Ko je enkrat pridobljeno gradbeno dovoljenje, je tudi postopek gradnje na zaščitenem arheološkem območju enak kot povsod drugje. Drugačni so tako le začetni koraki, zato je pametno, da se z njimi čim prej seznanite vsi, ki nameravate graditi na takšnem območju. Največkrat se namreč zaplete prav zaradi nevednosti lastnika zemljišča, ki prepozno ugotovi, da je postopek za gradnjo na arheološko zaščitenem območju nekoliko drugačen.

Postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja

Bodoče lastnike nove hiše ob tem, ko pregledujejo zadetke, ki jim jih brskalnik ponudi pri iskanju ključnih besed gradnja hiše postopek, običajno začne boleti glava. Še bolj pa jih začne boleti, ko ugotovijo, da morajo zaradi arheološko zaščitenega območja, na katerem leži njihova parcela, pred začetkom gradnje opraviti še predhodne arheološke raziskave. Ko so v iskalnik vpisali besede gradnja hiše postopek, se jim je ta zdel že tako ali tako zelo zapleten, zato jih je strah, da ga bodo potrebne arheološke raziskave še dodatno zapletle. A temu na srečo sploh ni tako!

Da vas ne bo bolela glava …

YouTube video

Če želite graditi hišo na arheološko zaščitenem območju, vam ni treba skrbeti nič bolj, kot če bi hišo gradili kjerkoli drugje. Edina razlika je ta, da morate pred začetkom pridobivanja gradbenega dovoljenja oddati vlogo in pridobiti soglasje Ministrstva za kulturo, nato pa na podlagi tega soglasja naročiti predhodne arheološke raziskave. To se sliši veliko bolj zapletene, kot v resnici je, saj predhodne arheološke raziskave:

  • običajno trajajo zgolj en dan,
  • večinoma dajo negativne rezultate, zato takoj dobite soglasje za gradnjo,
  • ni nujno, da vsebujejo tudi izkopavanje,
  • niso nujno invazivne,
  • stanejo že od nekaj sto evrov dalje,
  • izvede usposobljena ekipa arheoloske-raziskave.si, ki poskrbi prav za vse.

Alkaten cevi so sodobne cevi, ki so narejene iz polietilena in izpolnjujejo vse evropske standarde. Več o teh ceveh pa si lahko preberete v članku.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top