Kuhinjski stoli za udobno in prijetno sedenje

Kuhinjski stoli imajo v domovih prav posebno vlogo, zato je njihova izbira še toliko pomembnejša. Predstavljajo namreč kos pohištva, ki ga dnevno uporabljamo večkrat. Za marsikoga med vami je ravno zato izbira primernega stola za kuhinjo še toliko večji izziv. Če pa se boste pri nakupovanju takšnih stolov držali najpomembnejših smernic, si boste vsekakor zagotovili udobno in prijetno pohištvo, ki vam bo služilo za najrazličnejše namene.

Še preden pa se odpravite v izbrano specializirano prodajalno s pohištvom, določite natančno število kuhinjskih stolov pa tudi njihovo dimenzijo. Vprašajte se, koliko ljudi bo v povprečju sedelo za jedilno mizo in koliko stolov lahko postavite okoli že izbrane jedilne mize.

Dimenzije jedilniškega stola

Kuhinjski stoli bodo za sedenje še toliko udobnejši in prijetnejši, če boste določili ustrezne dimenzije. V prodajalni z jedilniškim pohištvom boste hitro ugotovili, da vam ponujajo izdelke najrazličnejših dimenzij. Priporočamo pa vam, da se že na daleč izognite nakupu preozkih kuhinjskih stolov. Ti vam namreč nikakor ne morejo ponuditi dovolj velike mere udobja in podpore pri sedenju. Priporočamo vam, da je med površino za sedenje in med višino mize vsaj 30 centimetrov prostora. To vam lahko zagotovi dovolj udobno sedenje.

Kuhinjski stoli
Kuhinjski stoli imajo v domovih prav posebno vlogo, zato je njihova izbira še toliko pomembnejša.

Izjemno pomembna dejavnika pri izbiri stola za kuhinjo sta še prenosljivost ter oblazinjenje. Kupite stole, ki jih boste lahko premikali na kar se da preprost način. Odlično se obnesejo kuhinjski stoli z odprtino v naslonjalu. Zanje je namreč značilno, da so veliko lažji za prenašanje. Okvir takšnega stola zagotavlja, da ga lahko enostavno primete in ga premaknete na želeno mesto.

Preberite si še naslednji članek: Opremimo svoj dom z dnevnimi regali

Če ravno opremljate svojo novo dnevno sobo ali zbirate ideje za prenovo, lahko preberete članek o regalih za dnevno sobo.

Oblazinjenje kuhinjskih stolov

Dober nakup so torej oblazinjeni kuhinjski stoli. Ti vam bodo ponudili več kot zadostno mero udobja. Morda vas skrbi, da boste oblazinjene jedilniške stole težje čistili. V tem primeru poskrbite, da bodo na novo izbrani stoli za kuhinjo oblazinjeni z usnjem, z mešanico bombaža ali umetnih vlaken. Sicer pa boste oblazinjene stole lahko po določenem času dali pretapecirati.

YouTube video

Stil kuhinjskih stolov

Pri nakupu stolov za kuhinjo ne nazadnje pazite še na to, da se bodo stilsko dobro ujemali z drugimi elementi, ki so postavljeni v neposredni bližini. Če ima na primer jedilna miza lesene in ukrivljene noge, naj imajo tudi kuhinjski stoli podoben dizajn.

Nakup stolov za kuhinjo
Pri nakupu stolov za kuhinjo ne nazadnje pazite še na to, da se bodo stilsko dobro ujemali z drugimi elementi

Kuhinjske mize iz najboljših materialov

Čeprav jedilniški prostor za opremljanje praviloma ni prezahteven, pa je treba zlasti paziti pri izbiri jedilniške oziroma kuhinjske mize ter stolov. Pri nakupovanju tovrstne opreme je treba upoštevati kar nekaj dejavnikov, ki močno vplivajo na samo funkcionalnost in izgled. Eden od ključnih dejavnikov pri izbiri kuhinjske mize in ostalega jedilniškega pohištva je zagotovo vrsta materiala.

Kuhinjska miza je lahko narejena iz najrazličnejših vrst materialov. Izbrati pa morate tisto vrsto, ki se bo dobro ujela tudi z ostalimi kosi pohištva. Če si želite v jedilnico postaviti mizo, ki bo večno moderna, potem vam priporočamo mizo iz masivnega lesa. Ena od možnosti so kuhinjske mize, ki so v celoti izdelane iz masivnega lesa. Zadnjih nekaj let pa so močno uveljavljene mize, ki so kombinirane z masivnim lesom in kovinskimi nogami.

Jedilna miza za manjše in temnejše prostore

Izbira kuhinjske mize je odvisna tudi od velikosti prostora in od količine svetlobe v njem. Za manjše in temnejše prostore so izjemno dobrodošla izbira steklene jedilne mize. Steklo namreč odpre prostor in odpravi primanjkovanje svetlobe. Slaba lastnost stekla pa je morda njegovo čiščenje. Vemo, da se lahko na stekleni jedilni mizi pozna še tako majhna umazanija. A če boste mizo iz stekla dosledno in dobro čistili, potem je to odlična izbira.

Vzdrževanje lesenih jedilnih miz

Kuhinjske mize iz lesa so lahko pri neustreznem čiščenje na domu precej občutljive. Priporočamo, da se izogibate uporabi močnim čistilnim sredstvom. Na dolgi rok so takšna čistila za tovrstne kose pohištva zelo škodljiva. Za čiščenje lesene kuhinjske mize zato raje uporabite čisto krpo, ki jo navlažite le z malo vode. Pomembno je, da z njo odstranite prah. Krpa ne sme biti tako vlažna, da bi zmočila les. Povsem enako vam svetujemo še za čiščenje miz, ki so narejene iz materialov, ki predstavljajo imitacije lesa.

Kuhinjske mize iz lesa
Kuhinjske mize iz lesa so lahko pri neustreznem čiščenju precej občutljive.

Če si boste izbrali jedilno mizo iz oljenega masivnega lesa, je pomembna še smer brisanja površine. Ta mora biti vedno v smeri lesa. Tako boste dosegli najboljši učinek čiščenja kuhinjske mize.

Velikost kuhinjskih miz

Velikost mize v kuhinji mora ustrezati prostoru. Pri tem morate upoštevati še prostor, ki je namenjen za uporabo stolov ali klopi. Pri izbiri stolov morate paziti na to, da boste imeli dovolj prostora, ko boste stole potisnili nazaj. Miza naj bi bila od stene odmaknjena vsaj za 90 centimetrov. Eden od ključnih elementov pri izbiri kuhinjske mize je še velikost. Standardne jedilna miza je visoka okoli 75 centimetrov. Prostor med kuhinjsko mizo in jedilnim stolom oziroma sedežem pa mora biti velik nekje med 20 in 30 centimetri.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top