Opremimo svoj dom s toplotno črpalko

Pri izbiri tehnologije za ogrevanje našega doma imamo veliko različnih možnosti. Res pa je, da vedno večje število lastnikov hiš in stanovanj vlaga v klimatske naprave in toplotne črpalke. Slednje so velikokrat narobe razumljene, saj veliko ljudi ne pozna njihovega načina delovanja in prednosti. Temu je tako, saj so še do nedolgo nazaj bile uporabljene v bolj milih klimah za ogrevanje. Dandanes pa omenjene črpalke uporabljajo tehnologijo, ki jim omogoča delovanje v nižjih temperaturah do – 20 stopinj Celzija. Poleg tega pa jih lahko tudi uporabljamo za hlajenje našega doma v bolj vročih mesecih leta.

Napredni sistem za ogrevanje, zračenje in hlajenja našega doma

Sistemom ogrevanja, zračenja in hlajenja mednarodno pravimo tudi sistem HVAC. Med njih spadajo tudi toplotne črpalke, saj so zmožne ogrevati in hladiti majhne ter velike prostore. Tako so to idealne naprave s katerimi lahko ohranjamo primerno temperaturo notranjih prostorov poleti in pozimi. Črpalke pa jim pravimo zato, ker črpajo topel zrak iz zunanjosti v naš dom. Imajo pa tudi funkcijo hlajenja. Tako se v poletnih časih lahko hladimo, brez da bi za to potrebovali klimatsko ali drugo napravo. To pa naredi toplotne črpalke izredno priročne, saj nam zagotavljajo vzdrževanje primerne toplote v našem domu, neglede na zunanjo temperaturo.

Toplotne črpalke
Dandanes toplotne črpalke uporabljajo tehnologijo, ki jim omogoča delovanje v nižjih temperaturah

Moderne toplotne črpalke so zelo napredne naprave

Še nedolgo nazaj so bile toplotne črpalke na slabem glasu. To pa zato, ker so imele dokaj omejeno delovanje pri nižjih temperaturah. Poleg tega pa niso bile učinkovite pri hlajenju. Današnje črpalke pa brez težav delujejo pri zelo nizkih temperaturah, kot je -20 stopinj Celzija. Tako je to idealna nadomestna naprava za že vgrajen sistem ogrevanja. Poleg tega pa je v Evropskih državah možno pridobiti ekosklad subvencijo za toplotno črpalko. S temi sredstvi se nam povrne dokaj velik vložek sredstev, ki smo jih namenili nakupu omenjene naprave.

Ekosklad subvencija za toplotno črpalko je na voljo v Evropskih državah

Zaradi vedno večjega onesnaževanja okolja so različne Evropske države sprejele različne ukrepe. Te ukrepi tudi zaobsegajo pomoč ljudem, ki želijo nadgraditi svoj obstoječi sistem ogrevanja. To pomoč je možno izkoristiti v obliki povratka denarnih sredstev.

Moderne toplotne črpalke
Moderne toplotne črpalke so zelo napredne naprave

Sam ekosklad je namenjen nadgrajevanju grelnih sistemov velikih in malih nepremičnin na bolj čisto tehnologijo. Toplotne črpalke pa ne potrebujejo kurilnega olja, drv, plina ali drugih goriv. Delujejo 100% na električno energijo. Pri porabi električne energije pa so zelo učinkovite. To omogoča napredna tehnologija, ki prenaša topel zrak iz zunanjega okolja v naš dom. Za hlajenje pa sam sistem, preko hladilne tekočine, absorbira topel zrak v našem domu, ter ga spusti v okolje preko zunanje enote črpalke.

Glavni deli toplotne črpalke

Toplotna črpalka deluje podobno kot klima. Tako ima tudi dve glavni enoti. Prva se nahaja zunaj hiše. Druga pa znotraj. Obe enoti delujeta skupaj, da nadzirata gretje in hlajenja zraka. Zunanja enota je lahko različnih velikosti. Veliko je odvisno od vrste črpalke, kot tudi njene moči. Notranja enota pa sledi enaki logiki. 

Zunanja enota vsebuje tuljavo in ventilator

Zunanja enota toplotne črpalke je podobna zunanji enoti klime. V večini primerov vsebuje dva velika ventilatorja. Tuljava ima dve glavni funkciji, ki se spreminjata glede na delovanje črpalke. Če želimo ogreti prostor, tuljava prične delovati kot kondenzator. Če pa se poleti hladimo, pa deluje kot uparjalnik. Tako ogreje ali ohladi zrak, ki ga nato pošlje do notranje enote.

Notranja enota vsebuje ventilator, ki prenaša zrak po naši hiši

Podobno kot zunanja enota ima notranja enota tudi tuljavo, ki deluje na enak način. Ventilator pa je namenjen prenašanju zraka po prezračevalnih jaških.

YouTube video

Samo napravo lahko pustimo delovati skozi celotno leto. Poraba električne energije pa je odvisna od razlik med zunanjo temperaturo in temperaturo v naši hiši.

Ekosklad subvencija za toplotno črpalko
V Evropskih državah je možno pridobiti ekosklad subvencijo za toplotno črpalko

Obstoječ sistem za ogrevanje se lahko poveže s toplotno črpalko

Veliko starejših hiš ima že vgrajen sistem za ogrevanje. Ta je lahko v obliki radiatorjev, bojlerjev, talnega gretja ipd. Dobra novica pa je, da je možno te sisteme povezati s toplotno črpalko. Tako ni potrebe po obsežnih prenovah naše nepremičnine, kar nam prihrani veliko stroškov. Obenem pa bo sama črpalka porabila kar se da malo električne energije za poganjanje sistemov. Tako bomo na dolgi čas prihranili veliko sredstev, ki bi jih sicer morali plačati za druga goriva. Za takšne toplotne črpalke so na voljo tudi subvencije iz ekoskladov.

Preberite si še naslednji članek: Dobrodošla pomoč profesionalnih čistilcev

Temeljito čiščenje notranjih in zunanjih prostorov doma vzame precej časa.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top