Barve za les ščitijo pred zunanjimi vplivi

Leseni materiali se v gradnji uporabljajo že od začetka civilizacije. Na Slovenskem je ta vrsta gradnikov opazno oblikovala slovensko pokrajino: iz skodel so bile zgrajene tako revne kajže kot tudi bogate brunarice. Glede na to, da so barve za les na trgu prisotne šele nekaj desetletij, so ljudje v preteklosti občutljivo zunanjost hiš zaščitili z debelo plastjo smole ali z aplikacijo ostalih hidrofobnih materialov. To početje ni bilo samo zamudno temveč tudi neprijetno opravilo, saj se je smola lepila na oblačila in se le težko nanašala na velike ploskve. Kasneje se je razširila uporaba olj, a so bila ta precej draga. Danes je zaščita enostavna, saj se lahko kakovostne barve za les pohvalijo z odlično viskoznostjo in hitro zmožnostjo sušenja.

Upočasnite proces staranja

Največja slabost naravnih materialov je ta, da v primerjavi z umetno pridobljenimi elementi hitreje razpadajo. Za to so zaslužni zunanji dejavniki, kot je dež in temperaturne razlike. Za premaz brunarice je sicer potrebno poskrbeti že med samo gradnjo objekta, saj lahko vlaga med postavitvijo ogrodja trajno poškoduje sestavo gozdnatih delcev. Največkrat je za hitrejše propadanje kozolcev, kajž in brunaric zaslužna vlaga, ki vdre v notranjost materiala. Hidrofobni premaz, ki se ga nanaša neposredno na površino, poskrbi za nepropusten ščit in sredico ohranja suho in zaščiteno pred zajedavci.

Barve za les življenjsko dobo objekta povečajo vsaj za enkrat

Kljub temu, da zaščita predstavlja zares zanemarljiv strošek, je ta korak v gradnji objekta pogosto zanemarjen. Lastniki poškodovanih objektov šele kasneje sprevidijo, kakšno napako so storili, ker za zaščito niso izbrali visokokakovostne barve za les. Škodljivci povzročijo veliko škode, pogosto je potrebno za njihovo popolno odstranitev najeti posebne strokovnjake, ki vam bodo tako storitev mastno zaračunali. Drugi razlog, zakaj mora biti vzdrževanje izvedeno natančno in redno, je tudi ta, da brunarice in podobni izdelki sčasoma lahko spremenijo odtenek in izgubijo nekdanji sijaj.

Popolna zaščita tudi v najtežjih pogojih

Najboljši način, kako poskrbimo za dobro zaščito naravnih materialov, je izbira dobre barve za les, ki mora biti primerna za nanos na želeni površini in zagotavljati zadosten oprijem ter zaščito pred različnimi vrstami škodljivcev. Pred uporabo zato natančno preberite navodila na embalaži, prav tako ne pozabite, da nekatere mešanice in laki po sušenju spremenijo odtenek, zato lahko pride do estetske neskladnosti. Pri izbiri vam lahko pomaga izkušen strokovnjak. Z nanosom lahko uspešno preprečite tudi nastanek rumenih madežev in upočasnite proces bledenja. Pogostost zaščite je odvisna od vrste materiala, izpostavljenosti vremenskim razmeram … Za temeljito zaščito je potrebno poskrbeti vsaj dvakrat letno.

Objave iz iste kategorije:

Scroll to Top